In 3 stappen naar een ononderbroken nachtrust

Heb jij weleens problemen met slapen? Lees dan dit blog.

Midden in de nacht wakker worden en niet meer in slaap komen. Voor veel mensen zijn gebroken nachten de dagelijkse realiteit. Wil je ook graag wat beter slapen? Wij helpen je graag met de eerste stappen.

Heb jij weleens problemen met slapen? Dan weet je hoe lastig het is om daar iets aan te doen. Hoe meer je probeert in slaap te komen, hoe minder het lijkt te lukken. Gelukkig zijn er een aantal handige tips, om toch die voldoende slaapuren te krijgen.

Stap 1: Goed slapen begint overdag

Bepaalde dingen doen (of niet doen) overdag kan helpen bij het in slaap vallen ’s avonds. Zo is het belangrijk gedurende de dag voldoende te bewegen, zodat je lichaam toe is aan rust wanneer je naar bed gaat. En hoe aantrekkelijk het ook is wanneer je moe bent, lange dutjes overdag zijn geen goed idee. Deze kunnen je slaapritme verder verstoren, en ervoor zorgen dat je ’s nachts minder goed slaapt. Hou je het echt niet vol? Ga dan voor een powernap, en zorg dat deze niet langer dan 20 minuten duurt. Daarnaast is het belangrijk een vast slaapritme op te bouwen. Dat betekent: altijd op dezelfde tijd gaan slapen, en op dezelfde tijd opstaan (ja, ook in het weekend!). Dit helpt je lichaam te wennen aan vaste slaapmomenten.

Stap 2: De ideale slaapomgeving

Om goed te kunnen slapen, is een optimale slaapomgeving belangrijk. Films kijken of lezen in bed zorgt ervoor dat je de slaapkamer gaat verbinden met dingen die niks met slapen te maken hebben. Daarnaast is het belangrijk dat de slaapkamer zo donker mogelijk is, en niet te warm (17-20 graden), zodat je tijdens het korte waakmoment na een slaapcyclus niet wakker wordt van prikkels. O, en een wekker of klok waarop je in het donker kan zien hoe laat het is? Beter van niet. Constant zien hoe de tijd verstrijkt wekt niet alleen ergernis op (waardoor je nog minder makkelijk in slaap valt), het kan ook een prikkel zijn die je uit je slaapcyclus haalt, omdat je de neiging hebt even te kijken hoe laat het is.

Stap 3: Kom in de slaapmodus (en hou deze vast!)

Zo’n twee uur voordat je gaat slapen, kun je beginnen met je voorbereiden op de nachtrust. Vermijd beeldschermen, fel licht, alcohol, opwekkende middelen zoals cafeïne of suiker, en eet of sport niet vlak voordat je wil gaan slapen. Daarnaast kan het helpen om je een vast ‘slaapritueel’ aan te leren, bijvoorbeeld door alvast je pyjama aan te doen, je kleren voor morgen klaar te leggen en dan nog een paar bladzijdes te lezen. Je lichaam gaat deze gewoonte op den duur herkennen, en komt makkelijker in de slaapmodus. En vergeet niet: elke dag op hetzelfde moment naar bed. Dus niet stiekem nog een hoofdstuk of aflevering, want daarvan raakt je slaapritme juist in de war.

Het belangrijkste: geen paniek!

Het is niet makkelijk in een keer je hele slaapritme aan te passen. Maar een paar kleine aanpassingen kunnen soms al een wereld van verschil maken. En het allerbelangrijkste: geen paniek. Iedereen heeft weleens een tijdje dat slapen minder goed gaat. Hou vol, er komen uitgerustere tijden aan. Echt waar!

Bron: Zilveren Kruis

Gerelateerde blogs

3 tips om goede voornemens vol te houden
Gapend voor de klas - 4 tips tegen moeheid
Dit wil je weten over spanningshoofdpijn. En zo kom je ervan af
Overprikkeld! Zo herken je dat (en dit doe je eraan)
Waarom dankbaarheid je gelukkig maakt (en zo kun je het trainen)
3 redenen om vaker de fiets te pakken