Dit wil je weten over spanningshoofdpijn. En zo kom je ervan af

Ken je dat? Zo’n gevoel alsof er een band om je hoofd zit die net even te strak is aangetrokken. Als dat gevoel gepaard gaat met een drukkende en zeurende pijn, die ook te voelen is in je nek en schouders, kan dat een teken zijn van spanningshoofdpijn. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Gelukkig zijn er veel tips die je makkelijk kunt uitproberen om de pijn te verlichten. (Waaronder jezelf trakteren op een lekkere massage).

Waar komt spanningshoofdpijn vandaan?

Spanningshoofdpijn is de meest voorkomende vorm van hoofdpijn. En gelukkig vaak ook onschuldig. Maar dat neemt niet weg dat je er totaal niet op zit te wachten. Helemaal als je daardoor dat leuke etentje met vrienden af moet zeggen, of als je je niet meer kunt concentreren op je werk. Dus waarom heb je er juist nu last van? En waar komt deze vorm van hoofdpijn eigenlijk vandaan? Tsja, nu wordt het lastig. De medische wereld heeft namelijk (nog) geen eenduidige oorzaak gevonden. Zoveel is wel duidelijk; stress, een verkeerde houding en vermoeidheid kunnen bijdragen aan het ontstaan ervan. En daar kun je wél wat aan doen!

Ontdek wat voor jou het beste werkt

Heb je spanningshoofdpijn? Dan wil je de pijn natuurlijk zo snel mogelijk verlichten. Meestal grijpen we direct naar een pijnstiller. Logisch, maar let wel goed op. Door altijd pijnstillers te nemen bij hoofdpijn, kan je lichaam daar afhankelijk van worden. Zoek dus ook naar de oorzaak van je hoofdpijn. En probeer deze tips om ze weg te nemen.

Leer jezelf een goede houding aan

Zit je overdag veel achter een beeldscherm? Let dan eens op hoe je er bij zit. Misschien trek je onbewust je schouders op of zit je lekker onderuit gezakt op je bureaustoel. Heel ontspannen voor een half uurtje, maar funest als je uren achter elkaar in dezelfde (verkeerde) houding zit. 

Tussendoor bewegen met deze simpele oefeningen

Ga voor totale ontspanning

Zoek je de oorzaak van je hoofdpijn meer in de hoek van stress? Misschien denk je bij mediteren direct aan zweverig en suf. Maar echt, probeer het eens een keer. Zelfs met een paar minuten per dag kan mediteren al een groot verschil maken. 

Het verbluffende effect van mediteren

Bewegen in de buitenlucht doet wonderen

We weten het allemaal. Minimaal een half uur per dag bewegen. Maar zo werkt dat nou eenmaal: als je al druk bent schieten juist de dingen die ontspannen er het eerst bij in. Probeer tussendoor toch genoeg tijd te maken om even naar buiten te gaan. Misschien kun je het overleg met die collega eens wandelend doen?

Pas je slaaphouding aan

Hoe lig jij ’s nachts het liefst in bed? Ben je een echte zijslaper of slaap je liever op je buik? Wist je dat op je buik slapen heel belastend is voor je nek? Misschien is dat bij jou wel de boosdoener van die zeurende pijn. Een andere slaaphouding kan dan net het verschil maken. 

Zo leer je buikslapen af

Laat je spieren lekker losmaken

De laatste en misschien wel fijnste tip. Zitten je schouders vast en heb je daardoor hoofdpijn? Laat je eens lekker masseren. Het stimuleert niet alleen de doorbloeding en de afvoer van afvalstoffen. Het is natuurlijk ook gewoon heerlijk om lekker gemasseerd te worden door een paar zachte handen.

Ga naar de dokter als de hoofdpijn blijft

Alles geprobeerd, maar blijft de hoofdpijn aanhouden of regelmatig terugkeren? Bespreek het eens met je (huis)arts.

Bron: Zilveren kruis

Delen is lief

Gerelateerde blogs

Weten wat overprikkeling veroorzaakt is belangrijk! Hoe herken je dit?
Wist je dat je dankbaarheid kan oefenen! Lees hier hoe…
Weet jij wat de voordelen zijn van fietsen? Lees ze hier!
Hier een aantal handige tips, om voldoende slaapuren te krijgen.
We kunnen weer genieten van warmer weer. Niets is dan zo lekker als naar buiten gaan én te sporten.
Slapen is ontzettend belangrijk voor je dagelijks functioneren en je gezondheid.
Hoe creëer je een positieve sfeer tussen jou en je collega’s?
Goede voornemens hebben is mooi, maar volhouden is een uitdaging. Lees de tips.

Houd mij op de hoogte!

Ja, ik ontvang graag in de week van 12 november een bericht met de nieuwe premie en voordelen van 2022!