Iedereen kan hardlopen! Alleen, hoe begin je…

hardlopen

Beginnen met hardlopen

Het belangrijkste is dat je plezier hebt in wat je doet. Dat geldt voor iedere sport. De een haalt plezier uit sneller worden, de ander uit lekker buiten zijn en een derde uit samen een rondje lopen. Wat de reden ook is dat je loopt, probeer ervan te genieten. Loop je het liefst alleen dan kan een podcast uitkomst bieden.

Goede schoenen zijn belangrijk

Een paar goede hardloopschoenen zijn onontbeerlijk als je wilt gaan lopen. Door de juiste schoenen uit te kiezen kan je blessures voorkomen en je prestaties verbeteren. Het is goed om je daarbij te laten voorlichten door een deskundige, bijvoorbeeld in een hardloopspeciaalzaak. Daarnaast kan je gebruikmaken van een hardloopapp om jouw activiteiten en vorderingen bij te houden. Sommige apps hebben ingebouwde trainingsschema’s die je helpen veilig op te bouwen naar 5 of 10 kilometer. Heeft jouw app geen trainingsschema, niet getreurd. Online zijn veel trainingsschema’s voor (beginners) te vinden. En ten slotte… voor vrouwen is het ook belangrijk om een goede sportbeha te dragen.

Veelgemaakte fouten

Hardlopen is een ‘trainingssport’. Door training verbetert je conditie en wordt het lopen gemakkelijker en leuker. Een van de fouten die beginnende hardlopers vaak maken is het denken in kilometers in plaats van tijd. Het gaat niet om de afstand die je loopt maar de tijd die je actief besteedt.  

Een andere veelgemaakte fout is om te snel te willen lopen. Je raakt buiten adem, je beenspieren verzuren en dat maakt lopen een stuk minder aangenaam. Het is beter om te beginnen in een tempo dat net iets hoger ligt dan een flink wandeltempo. Hierbij kan je hardlopen met wandelen afwisselen. Een mooie route door de stad of de natuur kan jouw loop een stuk leuker maken!

Genieten

Iedere hardloper is anders. Wat voor de een snel is, kan voor de ander langzaam zijn. Je kan de voorkeur hebben voor een rondje van 3 of 10 kilometer. Het maakt niet uit! Jezelf vergelijken met anderen – zeker met lopers die al jaren trainen – heeft geen zin. Het gaat erom dat jij lekker loopt in jouw tempo.

Gerelateerde blogs

3 tips om goede voornemens vol te houden
Gapend voor de klas - 4 tips tegen moeheid
Dit wil je weten over spanningshoofdpijn. En zo kom je ervan af
Overprikkeld! Zo herken je dat (en dit doe je eraan)
Waarom dankbaarheid je gelukkig maakt (en zo kun je het trainen)
3 redenen om vaker de fiets te pakken