Iedereen kan hardlopen! Alleen, hoe begin je…

Na de ijspret kunnen we weer genieten van warmer weer. Niets is dan zo lekker als naar buiten gaan. Met de nog steeds geldende restricties vanwege corona is dit het moment om te beginnen met hardlopen. Alleen, hoe doe je dat en hoe houd je het vol?
hardlopen

Beginnen met hardlopen

Het belangrijkste is dat je plezier hebt in wat je doet. Dat geldt voor iedere sport. De een haalt plezier uit sneller worden, de ander uit lekker buiten zijn en een derde uit samen een rondje lopen. Wat de reden ook is dat je loopt, probeer ervan te genieten. Loop je het liefst alleen dan kan een podcast uitkomst bieden.

Goede schoenen zijn belangrijk

Een paar goede hardloopschoenen zijn onontbeerlijk als je wilt gaan lopen. Door de juiste schoenen uit te kiezen kan je blessures voorkomen en je prestaties verbeteren. Het is goed om je daarbij te laten voorlichten door een deskundige, bijvoorbeeld in een hardloopspeciaalzaak. Daarnaast kan je gebruikmaken van een hardloopapp om jouw activiteiten en vorderingen bij te houden. Sommige apps hebben ingebouwde trainingsschema’s die je helpen veilig op te bouwen naar 5 of 10 kilometer. Heeft jouw app geen trainingsschema, niet getreurd. Online zijn veel trainingsschema’s voor (beginners) te vinden. En ten slotte… voor vrouwen is het ook belangrijk om een goede sportbeha te dragen.

Veelgemaakte fouten

Hardlopen is een ‘trainingssport’. Door training verbetert je conditie en wordt het lopen gemakkelijker en leuker. Een van de fouten die beginnende hardlopers vaak maken is het denken in kilometers in plaats van tijd. Het gaat niet om de afstand die je loopt maar de tijd die je actief besteedt.  

Een andere veelgemaakte fout is om te snel te willen lopen. Je raakt buiten adem, je beenspieren verzuren en dat maakt lopen een stuk minder aangenaam. Het is beter om te beginnen in een tempo dat net iets hoger ligt dan een flink wandeltempo. Hierbij kan je hardlopen met wandelen afwisselen. Een mooie route door de stad of de natuur kan jouw loop een stuk leuker maken!

Genieten

Iedere hardloper is anders. Wat voor de een snel is, kan voor de ander langzaam zijn. Je kan de voorkeur hebben voor een rondje van 3 of 10 kilometer. Het maakt niet uit! Jezelf vergelijken met anderen – zeker met lopers die al jaren trainen – heeft geen zin. Het gaat erom dat jij lekker loopt in jouw tempo.

Delen is lief

Gerelateerde blogs

Weten wat overprikkeling veroorzaakt is belangrijk! Hoe herken je dit?
Wist je dat je dankbaarheid kan oefenen! Lees hier hoe…
Weet jij wat de voordelen zijn van fietsen? Lees ze hier!
Hier een aantal handige tips, om voldoende slaapuren te krijgen.
Slapen is ontzettend belangrijk voor je dagelijks functioneren en je gezondheid.
Hoe creëer je een positieve sfeer tussen jou en je collega’s?
Goede voornemens hebben is mooi, maar volhouden is een uitdaging. Lees de tips.

Houd mij op de hoogte!

Ja, ik ontvang graag in de week van 12 november een bericht met de nieuwe premie en voordelen van 2022!