Hoe blijf je fit en vitaal als je zwanger bent?

Zwanger in het onderwijs

Wat is het toch een mooi wonder, zwanger zijn. Tijdens je zwangerschap komt er zo veel op je af. En daarom heb je misschien iets aan de onderstaande tips als geheugensteuntje om vooral goed voor jezelf te zorgen in deze periode.

Maar allereerst: hoe ga je het op de school of in de klas vertellen?

Maak er in ieder geval een feest van! In het voortgezet onderwijs is het leuk om elke klas of collega in ieder geval persoonlijk te informeren. Met of zonder klein cadeautje als hint.

Zwanger in het onderwijs

Werk je in het primair onderwijs? Dan is het vertellen ervan in de klas afhankelijk van de groep. Zo kun je kleine kinderen voorlezen uit een boek dat gaat over de ‘baby in de buik’, en oudere kinderen informeren met een leuk T-shirt en een leuke tekst over zwangerschap. Kijken wie in de klas het als eerst door heeft.

Merk je dat je last hebt van misselijkheid of ben je moe tijdens je zwangerschap?

Naast tips tegen misselijkheid als ‘gedurende de dag kleine en licht verteerbare hoeveelheden eten’, en niet zwaar, pittig of zuur eten, frisse lucht, geen cafeïne maar gemberthee en op tijd je rust nemen, is het ook belangrijk dat je er met je collega’s en leidinggevende over praat. Zo kunnen zij rekening met jou houden en ondersteunen waar dat kan. Als het te erg wordt, trek dan aan de bel. Praat erover met je verloskundige of de huisarts.

Wat moet je niet doen als je zwanger bent.

Een staande houding kan een te zware belasting zijn voor je zwangere lijf. voor voldoende afwisseling in je houding om klachten te voorkomen.

En wat moet je wel doen…

Denk vooral aan jezelf! Eet en drink gezond, beweeg voldoende. Wandelen, zwemmen of zwangerschapsyoga zijn sporten die hier heel geschikt voor zijn. En, zoals al eerder aangegeven, neem voldoende rust. Probeer de aan het einde van de dag ook al je zorgen even los te laten en ontspan.

Een tip om het werk lichter te maken

De laatste weken van je zwangerschap worden zwaarder. Zeker als je nog moet helpen met het aankleden van jonge kinderen, waarbij je vaak moet bukken of op de hurken zitten. Weet dat de kinderen uit je klas jou het ook iets makkelijker kunnen maken. Vraag om hulp als je iets moet oprapen. Of, met kleine kinderen, laat ze toch proberen om zichzelf om te kleden of elkaar te helpen, of vraag een collega om hulp.

Hulp kan uit alle hoeken komen, als je er maar om vraagt. En vaak zijn de kinderen ook nog eens trots en blij dat zij om hulp worden gevraagd.

Ik wens je een fijne zwangerschap!

Gerelateerde blogs

3 tips om goede voornemens vol te houden
Gapend voor de klas - 4 tips tegen moeheid
Dit wil je weten over spanningshoofdpijn. En zo kom je ervan af
Overprikkeld! Zo herken je dat (en dit doe je eraan)
Waarom dankbaarheid je gelukkig maakt (en zo kun je het trainen)
3 redenen om vaker de fiets te pakken