- Havermout
Havermout levert je belangrijke voedingsstoffen voor de winter. Zo is havermout rijk aan de mineralen selenium, ijzer en zink. Deze voedingsstoffen zijn goed voor je weerstand, zodat je minder vatbaar bent voor griep en verkoudheid. (Bron: Stichting Gezondheid Nederland) - Wortels
Wortels zijn vers geoogst en bevatten de vitamines A en C voor een betere weerstand en meer energie. En ze zijn ook goed voor de ogen! Je kunt ze overal in verwerken. Of gewoon ‘uit het vuistje’ eten. - Kiwi
Kiwi’s hebben een hoog gehalte aan vitamine C, meer dan een sinaasappel. Hiermee kun je je weerstand tegen verscheidene ziektes verhogen. Naast de grote hoeveelheid aan vitamine C bevat de kiwi ook veel vezels en dat is natuurlijk weer goed voor de spijsvertering. - Granaatappel
Granaatappel vermindert ontstekingen door het grote aantal polyfenolen die een antioxidantwerking hebben. De geleiachtige zaadjes van de granaatappel zijn knapperig en hebben veel smaak. Ze zijn lekker in de havermout bij het ontbijt. (Bron: A healthy life) - Kaki
Volgens de Chinezen helpt kaki fruit tegen hoofdpijn, rugpijn, voetklachten en helpt het de weerstand te verhogen. Deze traditionele gezondheidsaspecten blijken waar, concluderen verschillende onderzoekers keer op keer.
Kaki fruit zit bovendien vol met de vitamines A, B6, C en E. Vitamine A zorgt ervoor dat het immuunsysteem goed functioneert. (Bron: Gezondheidsnet) - Spruitjes
Niet de favoriete groente van iedereen, maar spruitjes zijn supergezond! Wist je dat spruitjes, net als kiwi, meer vitamine C bevatten dan sinaasappels? Daarnaast zijn ze rijk aan vitamine B, foliumzuur, magnesium, kalium en vezels. Spruitjes worden meestal gestoomd, geroerbakt, gegrild of gewoon gekookt. Aan jou de keuze! - Bieten (niet uit blik/glazen pot)
Rode biet is de ideale leverancier van vitamines en mineralen. Deze rode knollen zijn bijna vetvrij en caloriearm en zitten tegelijkertijd vol met kalium, foliumzuur en antioxidanten. Daarmee spelen ze een belangrijke rol binnen een gezonde levensstijl. Rode biet past in een groente- en fruitrijke voeding. Het stimuleert de gezondheid van hart en bloedvaten, verlaagt de bloeddruk en het LDL-gehalte (de “slechte” cholesterol) en verbetert de lichamelijke prestatiecapaciteit en het uithoudingsvermogen. Ook ondersteunt het eten van biet de werking van de lever, gaat het bloedarmoede en vermoeidheid tegen en draagt het tijdens de zwangerschap bij aan een gezonde ontwikkeling van de baby. (Bron: Love beets) - Paprika
En dacht jij dat je goed bezig was door elke dag een sinaasappel te snacken? Een rode paprika bevat bijna 4 keer zoveel vitamine C als het befaamde oranje fruit. Eet de groente rauw als middagsnack zodat er geen vitaminen verloren gaan bij het koken (overigens geen reden om alle groentes rauw te eten). (Bron: Women’s Health) - Broccoli
Schuif broccoli maar op je bord: 200 gram bevat meer dan 200 mg vitamine C. Plus: broccoli bevat ook vezels, calcium en betacaroteen (dat in het lichaam wordt omgezet naar vitamine A). (Bron: Women’s Health)
Kun jij nog meer gezonde groentes en fruit noemen? Laat het ons weten. Mail ons via [email protected] en wie weet besteden we hier extra aandacht aan!