Hoe belangrijk zijn collega’s voor je werkgeluk?

Werkgeluk

Natuurlijk stond je voor de coronacrisis ook een groot gedeelte van de dag voor een klas vol met leerlingen. Maar dan waren je collega’s er nog in de pauzes en na een dag hard werken. Nu is het contact met collega’s nog in veel gevallen anders, bijvoorbeeld in het voortgezet onderwijs. Voel je je in nog verbonden met collega’s? Zijn zij nog van invloed op je geluk?

Het belangrijkste aandachtspunt om werkgeluk te creëren?

Dat is toch wel verbondenheid. Het gevoel ergens bij te horen. Dit wordt beschouwd als een fundamentele menselijke behoefte en is essentieel voor het welbevinden. Een kop koffie drinken, even de les voorbereiden met een collega, grappen maken, of delen wat voor geks er in de klas gebeurde! Naast de interactie met leerlingen moet er ook interactie met collega’s plaatsvinden, anders neemt het algehele welzijn af.

Het is daarom erg belangrijk om aandacht te houden voor je collega’s. Maar hoe doe je dat? En hoe doe je dat als je online lesgeeft?

Werkgeluk collega

Creëer rituelen

Creëer nieuwe rituelen om sociale verbondenheid te versterken. Rituelen hebben voor ons altijd een bijdrage geleverd aan structuur, rust, zingeving, verbinding en gewenst gedrag. Dit kan zijn een dag-start met alle leraren (kan ook online), een gezamenlijke lunch (kan ook online), een rondje lopen tijdens de lunch met die ene collega die je graag wilt spreken. Het creëren van gewoontes en rituelen, het creëren van een omgeving waar plezier centraal staat en het doen van onverwachte dingen speelt in op de werkgeluk pijler ‘plezier’. Dit is een belangrijke pijler om positiviteit te creëren en dit stimuleert de leercurve.

Geef een oprecht compliment

Iedereen heeft behoefte aan waardering. Jouw collega’s dus ook!

“Ik vind het zo tof hoe jij creatief omgaat met een spel vanachter de computer, zo kunnen alle leerlingen meedoen!”

Een lieve opmerking van een fijne collega kan je op slechte dagen net het steuntje in de rug geven dat je nodig hebt.

Bied een helpende hand

Een collega die oog heeft voor jou en zo nu en dan ongevraagd een helpende hand uitsteekt, kan honderd procent het verschil maken in tijden van stress. Dat geeft niet alleen jou, maar ook die persoon een enorme boost in jullie samenwerking en versterkt de band. Vind je het lastig om hulp te vragen? Bedenk dan eerst eens ‘Als iemand naar mij zou komen met een hulpvraag’? Dan zou je waarschijnlijk ook voor die persoon klaarstaan!

Werkgeluk helpende hand

Deel een positief verhaal

Het is bewezen dat het delen van positieve emoties mensen dichter bij elkaar brengt. Of het nu gaat over het vieren van een succes gerelateerd aan werk, of juist iets leuks wat je het afgelopen weekend hebt meegemaakt, deel jouw positieve energie! Vertel over dat lekkere bijzondere wijntje of die mooie wandeling. Het wordt vaak onderschat wat een leuk verhaal doet met de sfeer.

Bereid met collega’s een thema voor

Zodra je samen in een team bezig bent en van elkaar leert, heeft dit ook een positief effect op de leerlingen. Zo creëer je niet alleen verbinding met je collega’s, maar ook verbinding met waar de organisatie voor staat, wat de organisatie wil bereiken.

In hoeverre we onze collega’s als ‘fijne’ collega’s beschouwen, kan flink beïnvloeden hoe gelukkig we ons voelen op het werk. En als we gelukkig zijn op het werk zijn we automatisch ook blijer in ons privéleven. Hoe onze werkdag is verlopen, bepaalt immers ook hoe we in de avond thuis zijn of komen. Vol energie en tevreden met een productieve dag, of chagrijnig, teleurgesteld of, nog erger, wanhopig (want morgen moet je weer). Het klinkt bijna als een luxe: fijne collega’s en een goede werksfeer, maar dat is het absoluut niet. Onderschat nooit het belang van een positieve werkomgeving (en dus werkgeluk), zeker niet in tijden dat er zoveel stress is en de burn-outcijfers de pan uitrijzen.

Wij wensen jou al het (collegiale) werkgeluk van de wereld!

Bronnen van dit artikel: Campus.day en happinez.nl

Gerelateerde blogs

3 tips om goede voornemens vol te houden
Gapend voor de klas - 4 tips tegen moeheid
Dit wil je weten over spanningshoofdpijn. En zo kom je ervan af
Overprikkeld! Zo herken je dat (en dit doe je eraan)
Waarom dankbaarheid je gelukkig maakt (en zo kun je het trainen)
3 redenen om vaker de fiets te pakken