Hoe voorkom je stress of een burn-out?

We begrijpen de toenemende bezorgdheid rondom corona vanuit jouw beroep als leraar. Volgens de vakbond Leraar in Actie maakt 79% van de leraren zich op dit moment zorgen om het toenemend aantal besmettingen. En dat kan voor extra stress zorgen.
Burn-out

En daar-bovenop komt misschien ook de algemene bezorgdheid als het gaat om corona in de privésituatie. Over jezelf, partner, familie en vrienden, of misschien financieel. Dat zijn nogal veel gedachtes die in je hoofd ‘rondspoken’ en die stress kunnen veroorzaken. Dat kan niet alleen heel vermoeiend zijn, maar ook andere gevolgen hebben, zoals een burn-out.

Wat is stress nou precies?

Stress is niets anders dan spanning of druk en is niet altijd ongezond. Gezonde stress zorgt ervoor dat je extra alert bent en geconcentreerd kunt werken. Deze spanning neemt af zodra de klus is geklaard.

Stress brengt je lichaam in staat van paraatheid. Het hormoon adrenaline komt vrij waardoor o.a. je hartslag stijgt, je bloeddruk omhoog-gaat en er brandstof is voor je spieren. Je lichaam is klaar voor de strijd. 😉

Maar er bestaat ook ongezonde stress. Wanneer stress te lang duurt of te groot is en je niet kunt herstellen, dan wordt stress ongezond. En daar moet je voor oppassen.

Waarom is stress zo vermoeiend?

Bij stress gebruiken we meer hersengebieden dan wanneer we geen stress ervaren. Hierdoor staan we continu ‘aan’. Dat vraagt te veel energie en daardoor voelen we ons vermoeider. Vergeet dus niet om je weer op te laden, want een burn-out komt anders om de hoek kijken!

Hoe kun je je het beste ontspannen?

Wanneer je ontspannen bent, kun je beter omgaan met tegenslag. Ook sta je een stuk vrolijker en positiever in het leven. Er zijn een aantal simpele tips om je goed te kunnen ontspannen en die kunnen helpen om stress en mogelijk een burn-out te voorkomen:

 • Plan tijd voor jezelf. Na een drukke dag of week voor de klas even ‘me’-time. Heb je een partner of kinderen? Stem af met je gezin wanneer je even tijd voor jezelf kunt nemen en voel je niet schuldig!
 • Ga leuke dingen doen! Plan afspraken in met vrienden. Liever natuurlijk in de vorm van een echte ontmoeting, maar met corona kun je ook via Skype, Zoom of Teams een afspraak maken en samen even ‘wat drinken’ en bijkletsen.
 • Wees niet te streng voor jezelf. Soms moet je accepteren dat het even niet gaat zoals je hebt gepland. Probeer dat los te laten en begin de volgende dag weer met goede en frisse moed!
 • Probeer ook te genieten van de kleine dingen in het leven. De zon op je gezicht wanneer je buiten bent, of van een leuk gesprek met een collega of een van de kinderen uit je klas.
 • Ben je moe? Ga dan vroeg naar bed! De volgende dag sta je een stuk frisser voor de klas.
 • Ga zoveel mogelijk naar buiten. Ga bijvoorbeeld wandelen als je daar even tijd voor kunt vrijmaken. Lichaamsbeweging heeft een positief effect op je hormoonhuishouding en je kunt je hoofd even ‘leegmaken’. Bovendien zorgt de zon voor broodnodige vitamines die de stress verminderen. Naar buiten gaan is ook gewoon leuk om te doen. 🙂

En heb je stress? Praat erover. Met vrienden, collega’s of de schooldirecteur. Dat lucht op en leidt misschien zelfs tot oplossingen!

Wat zijn de signalen van een burn-out?

Merk je dat je de spanning niet meer aankunt? Of hoe je hiermee om moet gaan en heb je het idee geen grip te hebben op de situatie? Bestaan de klachten langer dan een half jaar? En herken je 3 of meer van de volgende signalen:

 • Piekeren en angsten.
 • Slapeloosheid en vermoeidheid.
 • Lichamelijke klachten, zoals hoofdpijn, duizeligheid, pijn op de borst, hartkloppingen, maagklachten of buikpijn.
 • Prikkelbaar zijn, snel boos of geïrriteerd.
 • Uitstellen en afstellen van allerlei taken, ook gewone dagelijkse bezigheden.
 • Concentratieverlies en geheugenproblemen.
 • Niet tegen drukte of lawaai kunnen.
 • Gemakkelijk huilen.
 • Een gejaagd gevoel hebben.

Dan zou dat kunnen wijzen op een burn-out.

Twijfel je of je een burn-out hebt?

Herken je meerdere signalen bij jezelf of twijfel je of je een burn-out hebt? Blijf er niet mee lopen. Trek aan de bel en zoek hulp! Een huisarts kan in een of meer gesprekken herkennen of je een burn-out hebt. Soms kunnen familie of vrienden hier ook mee helpen. Een huisarts of bedrijfsarts kan je helpen of doorverwijzen voor de juiste behandeling.

Delen is lief

Gerelateerde blogs

Weten wat overprikkeling veroorzaakt is belangrijk! Hoe herken je dit?
Wist je dat je dankbaarheid kan oefenen! Lees hier hoe…
Weet jij wat de voordelen zijn van fietsen? Lees ze hier!
Hier een aantal handige tips, om voldoende slaapuren te krijgen.
We kunnen weer genieten van warmer weer. Niets is dan zo lekker als naar buiten gaan én te sporten.
Slapen is ontzettend belangrijk voor je dagelijks functioneren en je gezondheid.
Hoe creëer je een positieve sfeer tussen jou en je collega’s?

Houd mij op de hoogte!

Ja, ik ontvang graag in de week van 12 november een bericht met de nieuwe premie en voordelen van 2022!